Puutöissä

Tämä tuoli oli ensimmäinen puutyöni. Tein sen yhdessä hoitajan kanssa. Olin silloin psykoosissa, mutta yhdessä saimme kumminkin tuolin tehtyä.

Olin aika nuori, kun menin sairaalan ensimmäistä kertaa. Se oli 80-lukua. Olihan se Rauha luonnonkaunis paikka, mutta olihan se kolho, kun siellä oli niin paljon porukkaa ja näki kaikki kaverit, jotka sairastaa.

Tärkeintä sairaalassa olivat kaverit. Joihinkin oon pitänyt yhteyttä. Paras paikka oli kuntoutusosasto 3B. Sai kahvia keittää ja ovi oli auki. Sai käydä kävelemässä, ettei sisämiehenä ollut koko aikaa. Kun oli huono olo, joutui seiskalle.

Retket Masteen saareen olivat mukavia. Siellä oli hyvä sauna ja iso, uusi hirsimökki.

Huumeita en ole käyttänyt koskaan. Alkoholia käytin viimeeksi vuonna -89. Tupakkaa poltin neljä vuotta, mutta kuntoutuskodissa sain lopetettua.

Kuntoutuskodissa ne auttoivat minua eteenpäin asioissa. Jos siellä oli huono olo, sai mennä vaikka ulos huutamaan, ei joutunut vitoselle, niin kuin sairaalassa. Vitonen oli pahin osasto, sieltä ei kukaan käynyt töissä.

Musiikki on ollut aina tärkeää. Minulla on noin 1000 cd-levyä. Hyviä ovat Dire Straits, AC/DC, Klamydia, Juice Leskinen, Tuomari Nurmio. Keikoilla en käy. Joskus soittelen kitaraa. Filmejä on myös aika paljon, mutta ne olen katsonut moneen kertaan. Toinen maailmansota on sellainen, mikä kiinnostaa.

Nyt olen asunut omillani jo yli 15 vuotta. Aika paljon täällä kotona on itse tehtyjä juttuja. Aika paljon kaikenlaista on kyllä tullut tehtyä.”

Mies, Rauhassa 80-90-luvulla

Kuvat: Itsetehtyjä kalusteita ja esineitä käsityöterapiasta. Kuvaaja Hanna Koikkalainen.

Hedelmäkulho, 2010-luku
Rauhan kirjansitomossa sidottu sarjakuvakirja
Kasettiteline, Rauhan puusepänverstas
Kauitinteline, Rauhan puusepänverstas
CD-teline, Rauhan puusepänverstas
Kehykset, Rauhan puusepänverstas