Luonto

Kuva: Etelä-Karjalan museo

”Soutuveneellä käytiin retkillä, lentopalloa pelattiin, uimarannalla käytiin. Uimakoulu käytiin rannassa vuonna -48. Meillä oli korkkiliivit. Uimakoulun opettaja oli Akseli, sotapotilas. Hän oli mestariuimari Viipurista.”

Hoitajan poika, 40-luku

Kuva: Yksityinen albumi

”Tunnen itseni hyvin onnelliseksi, kun sain tänä kesänä käydä ensi kerran elämässäni moottoriveneellä saaressa.

Oli lämmin, aurinkoinen päivä. Uimme ja rentouduimme siellä koko päivän. Saunakin meillä lämpisi.

Istuimme ja haaveilimme huvilan verannalla, katselimme Saimaalle onnellisina ja pörräsimme itsemme kylläiseksi kahvia juoden ja voileipäleikkeleitä syöden.

Kokki oli mukana ja keitti tuoreita perunoita ja kahvia. Kun iltaan mennessä tulimme takaisin, tunsin itseni hyvin onnelliseksi.

Kiitän tästä kaikesta Rauhan sairaalan Ylitohtori Herra Einari Niemistöä ja kaikkea henkilökuntaa, etenkin osaston kaksi hoitajia.

Kiitän myöskin Jumalaa tästä kaikesta hyvyydestä.”

                      Iita, Potilaslehti Pilke -58

Kuva: Hanna Koikkalainen

”Kävelyjä tehtiin paljon. Yksistään tai porukalla käytiin kioskilla. Kioskille oli vähän matkaa, mutta se kävi hyvänä liikuntana, kun liikkuminen oli jäänyt vähiin. Maisemat olivat hienot, mutta ei niihin tahtonut oikein väriä tulla niihin maisemiin.

Saunominen oli mukavaa hommaa. Se on ensimmäisiä muistikuvia, että ensimmäinen asia, mikä tuntui mukavalta ja mitä vähän niin kuin odotti, oli ne saunavuorot.”

Mies, 90-luku

Kuva: Marleena Liikkanen

”Silloin oli paljon rantasaunailtoja, silloin vielä kaikille sopi. Ruosteiseen teräsämpäriin tehtiin booli. Lääkäri kirjoitti pirtureseptin, mutta Imatralta ei saanut hakea. Kaukaan apteekkiin piti mennä. Se oli vastapainoa raskaaseen työhön. Pienet kriisitkin oli uusi mahdollisuus. Pieniä romansseja syttyi ja ajastaan sammui.”

Hoitaja, 80-luku

Kuva: Etelä-Karjalan museo

”Masteeseen hiihdettiin Tiurusta, kierrettiin virta. Eväät vietiin repussa, myöhemmin ahkiossa. Siellä oli nuotta-avanto, käytiin avannossa ja saunassa. Liikunta oli sellainen väline, että ei ollut jäykkyyttä tai muodollisuutta. Saunassa ei ollut roolijakoa.”

Liikunnanohjaaja, 60-00-luku    

Kuva: Marleena Liikkanen

”Olen rikas, liian rikas.

Sydän sykkii pakahtumaisillaan.

Olen aivan hiljaa, katselen

yli suuren tuoksuvan maan.

 

On taivas minun ja tuuli myös

ja humina kaikkien metsien,

sadepisarat, auringon kirkkaus

ja jylinä ukkosen.

 

Minä omistan kaiken, minkä nään

ja kaiken, minkä aavistan.

Pilvivuorien valkeat maisemat

ja järven hohtavan.

 

Sydän suurtuu, maailma se on

ja kauneutta tulvillaan.

Tänä hetkenä koskee ikuisuus

ihmissieluun haihtuvaan.”

I.K. Potilaslehti Pilke, -60