Pilke-lehti

Rauhassa julkaistiin Pilke-nimistä potilaslehteä vuosina 1958-64. Lehteä toimitti aktiivinen potilaista koostunut toimitus.

Lehteä julkaistiin suurelta osin anonyymisti. Joillakin kirjoittajilla oli useita nimimerkkejä. Jotkut kirjoittivat tekstinsä omilla nimillään, osa omilla nimikirjaimillaan. Avustajien osastot on merkitty lehden taakse. Lehdessä on julkaistu myös julistus, jonka mukaan kaikki tekstit ovat varmasti potilaiden kirjoittamia, vaikka muuta on epäilty.

Toimituskunnan ohjaajana toimi psykologi Irma Korhonen. Lehden julkaisulinjasta ei ole jäänyt muita todisteita kuin lehti itse. Yhdessä kohtaa on sensuuri iskenyt painovaiheessa.

Lehden kantavat voimat pysyivät samoina monia vuosia, koska tuohon aikaan sairaalassa viivyttiin pitkään. Myös sotasiirtolaisina sairaalaan pysyvästi jääneet potilaat olivat tuolloin vielä melko nuoria. Myös heidän töitään on lehden tekstien ja kuvien joukossa.

Lehden kuvitus on oma lukunsa. Ennen kopiokoneita lehdet kopioitiin käsin veivattavilla koneilla. Niitä tehtiin yhdet kappaleet joka osastolle ja lisäksi muutamille merkkihenkilöille. Lehden kuvitus veistettiin puulevyille ja painettiin käsin. Monessa lehdessä on myös vesiväritöitä, jotka on täytynyt värittää jokaiseen kopioon erikseen.

Julkaisemme tässä joitakin tekstejä, jotka liittyvät sairaalan arkeen tai edustavat muuten ajankuvaa Rauhasta 1950- ja 60-luvuilla.