Puutarha metsässä

Suurin piirtein näillä paikkeilla hiihtoladun ja golfkentän välissä sijaitsi potilas Annikki Lukkarin yksityinen puutarha ja metsämaja.

Rauhaan johtavan tien varressa, vanhan päiväkodin takana on metsäinen mäennyppylä. Sen toiselta puolelta menee hiihtolatu ja toisella puolella on nyt golfviheriö. Mäen alla on vanha koppi, jossa sijaitsi Rauhan sairaalan vesipumppu.

Tällä mäellä sijaitsi 40-50-luvulla potilas Annikki Lukkarin puutarha. Annikilla oli havumaja ja virkattu myssy. Hän viljeli palstallaan hyötykasveja ja myi niitä henkilökunnalle. Polulta kurkkineet koululaiset hän hätisti kovaan ääneen pois.

Koululaiset olivat kuulleet, että Annikki olisi ollut siviiliammatiltaan puutarhuri. Sairaalassa oli myös puutarha ja siellä työtä, mutta Annikki oli perustanut oman palstansa metsään kauemmas silloisesta asutuksesta. Hänen annettiin toimia tavallaan.

Myöhemmin Annikki työskenteli myös Rauhan keittiössä. Hänellä oli vakiovärssy, joka kuului: Antwerpen, Rotterdam, Liverpool ja Hull! Siihen aikaan riisiryynit perattiin isoilla tarjottimilla, ja Annikin tehtävä oli kerätä mustat ryynit pois. Hän oli erittäin nopea ja kuori vauhdilla myös 50 litran saavin perunoita.

Annikki virkkasi taidokasta käpypitsiä. Hän pyysi keittiöapulaiselta nenäliinakangasta ja valmisti tälle tusinan pitsikoristeisia nenäliinoja, jotka ovat säilynyt näihin päiviin asti. Annikki on haudattu Rauhaan.

Marleena Liikkanen 2019