Lipas

Olli oli Viipurista, parturi ammatiltaan. Hän leikkasi isän ja miun tukat, hänelle annettiin kolikoita, ja hän kävi ostamassa kylältä pilsneriä.

Olli piti usein nuotiota rannalla. Hän sanoi kaikesta, että kyllä tää on saastasta, kyllä on saastasta. Mie kysyin isältä, miksi Ollista kaikki on saastasta. ”Ollilla on aivojenpehmennystauti,” isä sanoi ja tarkoitti kuppaa. Ollille oli tehty malariahoito, ne tehtiin päärakennuksen vasemmassa siivessä. Isä oli mukana niissä hoidoissa. Rankkaa se oli.”

Etelä-Karjalan museon varastosta löytyi Rauhan museon käsityölaatikko, johon oli talletettu taidokkaita käsitöitä eri vuosikymmeniltä. Ollin nimellä laatikosta löytyi koristeltu lipas ja sen sisältä pieniä maalauksin koristeltuja puisia esineitä, joiden käyttötarkoitus ei ole selvinnyt.

Ollin lipas ja sen kansi. Esineet: Ollin käsitöitä entisen Rauhan museon kokoelmasta, Etelä-Karjalan museo. Kuvat: Marleena Liikkanen
Malariahoidot tehtiin tässä päärakennuksen siivessä. Nykyisin rakennuksessa toimii hotelli. Kuva: Hanna Koikkalainen