Setälä 2019

Mutta surkein onkin köyhäinhoidon varassa olevien mielisairaitten kohtalo ollut. Usein niin liikuttavan surullinen, ettei tee mieli sitä lähemmin kuvata. Hyvää tahtoa ei ole kunnilta puuttunut, mutta kun sairaaloissa ei ole ollut tiloja, niin on asia ollut auttamaton. Se on ollut sivistyksellemme ja paremmille inhimillisille harrastuksillemme tumma varjo, joka tämän laitoksen valmistumisen myötä nyt suureksi osaksi poistuu. Siksi on tämä juhla myös inhimillisyyden ja sivistyksen voiton juhla.

Tarkastaja J. Hagelberg Rauhan avajaisissa 22.11.1926, sanomalehti Karjala

Meidän velvollisuutemme on tarjota inhimillistä apua kärsiville ja onnettomille lähimmäisillemme. Siten täytämme rakkauden suurta käskyä.Pelko on suurimpana syynä siihen tylyyn kohteluun, jota mielisairaat ennen ovat osakseen saaneet. Tällaisen kohtelun tulee pikaisesti muuttua. Sitä vaatii ihmisyys.

Piispa Erkki Kaila Rauhan sairaalan avajaisissa 22.11.1926, sanomalehti Maakansa

Piispan rouva Kaila tahtoi kotien edustajana ja lasten kasvattajana esiintuoda niiden äitien ilon, jotka pitkän aikaa ovat saaneet kärsiä sanomattomia tuskia sen vuoksi, että heidän lapsensa on ollut mielisairas. Sanoinkuvaamaton on äidin ilo, kun hänen lapsensa saa kunnollista hoitoa ja vieläpä on mahdollisuus toipua taudista.

Piispan rouva Kaila Rauhan avajaisissa 22.11.1926, sanomalehti Karjala

Tämä talo ja sen työntekijät ovat vuosikymmenten ajan nähneet ihmiskohtaloita, sairastamisen tuskaa ja paranemisen iloa. Sairaala on ollut yhteisönsä keskus ja asenteiden muokkaaja. — Psykiatria on selkeästi alaspriorisoitu. Millään muulla lääketieteen erikoisalalla ei hyväksyttäisi tilannetta, joka psykiatriassa vallitsee. Voimme käytännössä hoitaa vain akuutit potilaat. Pitkäjännitteistä ja kuntouttavaa hoitoa voidaan toteuttaa vain murto-osa tarpeesta. — Jäljet johtavat tietenkin vallitsevaan terveyspolitiikkaan. Sen määrätietoinen suuntaus on priorisoida psykiatria pois valtavirroista ja kehittää korkean teknologian erikoissairaanhoitoa. Näistä valinnoista on puhuttu aivan liian vähän.”

Ylilääkäri, psykiatri Markus Pulkkinen Rauhan läksiäisjuhlassa 1999

Kuvat Hanna Koikkalainen, videotyö Marleena Liikkanen.