Usko, ymmärrä

Anni Orvokki oli runollinen henkilö. Sairaanhoitajat olivat hänen kielessään valkovuokkoja, mielisairaanhoitajat sinivuokkoja. Pöytäliina oli pöydänpäällikkö. Arvokkaat miehet olivat kunniankuninkaita, muita juhlallisia titteleitä olivat rakennusmaisteri, puumaisteri ja pelimaisteri.

Anni Orvokki oli ollut Rauhan sairaalassa lähes alusta asti, vuodesta 1927. Hän kirjoitti runoja potilaslehteen ja lauloi kuorossa.

Kerran Anni Orvokki tuli perunannostosta: ”Usko, ymmärrä valkovuokko, että perunannosto piti lopettaa, kun pelimaisterin värkki meni rikki!” Kun osastolla tehtiin suursiivous, Anni Orvokki oli mukana: ”Kuule sinivuokko, ota sie nuo laajat paikat nii mie katon lämpöläkit ja armoauringon ristikot.

Anni Orvokki oli ahkera työihminen, joka keräsi marjoja, teki vispilöitä ja kävi töissä keittiöllä sekä pesulassa. Hän osasi myös hieroa ja teki kotikäyntejä.

Kortti Anni Orvokilta, 50-luku

Pääsiäinen onpi suuri juhlamme, joka meille tuotti uhrilampaamme. Veri joka vuosi pesi syntimme. Päällemme se puki vanhurskautes. Kiitos sulle Jeesus.

Anni Orvokki pääsiäiskortissa 50-luvulla

Anni Orvokki keräsi kauniita kortteja. Hän erotteli eri laatikoihin värssylliset ja värssyttömät, killolliset ja kiillottomat. Juhlapäivinä tuttavilleen värssyjen kera. Kun joku meni kihloihin, hän sai Anni Orvokilta kortin: ”Onni sulle, onni sille, joka sua rakastaa, jonka kanssa aiot sinä yhtä leipää nakertaa. Hei hei, Anni Orvokki.”

Lähde: Myö ja työ -henkilöstölehti, 1992, ylihoitaja Maija Pirhonen

Anni Orvokki tuli sairaalaan sen alkuvuosina vuonna 1927. Ylempi kuvista on 20-luvulta. Kuvat: Yksityisalbumi, Etelä-Karjalan museo.